top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Кролик у молоці

Оновлено: 23 жовт. 2023 р.

Традиційний рецепт приготування тушкованого кролика.

В моєму дитинстві кроликів готували не рідко, оскільки бабуся завжди мала 3-4 клітки з кролями. Коли ми з сестрою проводили усі літні канікули в селі, то ходили рвати чи косити траву для тих кролів. То не було для нас обтяжливе заняття, скоріше навпаки: трава рвалась поміж рядів величезного колгоспного саду шовковиць і тими шовковицями ми об'їдались донесхочу (хоча й вдома мали два своїх дерева).

Кролика в нашому селі готували переважно тушкованим у молоці, а на гарнір - обов'язково квасоля з овочами. Кролик в молоці виходить ніжний-преніжний.

Проте у цього найніжнішого кролика є свій невеликий мінус: він не смакує ані з вином, ані з якими іншими напоями! Тому для "винних" посиденьок ми з Сашком наекспериментували немало рецептів тушкованих чи запечених кроликів: по-печерськи; тушкований у вині; з яблуками і кальвадосом; стіфадо з кролика.

А цей ніжний "молочний" рецепт готуємо зазвичай взимку, він чудово зігріває.

Отож, кролика миємо, розрізаємо на порційні шматочки, обсмажуємо їх до рум'яності на сковорідці з невеликою кількістю вершкового масла - так починаються практично всі рецепти тушкованих кроликів. І складаємо усе керамічний горщик чавунний казанок, щедро перекладаючи шматочки м'яса нарізаними овочами - морква, корінь петрушки, цибуля.

Додаємо лаврового листа, горошин чорного і духмяного перцю, заливаємо все гарячим молоком і ставимо або на маленький вогонь, на розсікачі (аби пригоріло) або ж в духовку години на 1,5 чи й 2.

Доки кролик тушкується займемось квасолею. Варіант легкий і лінивий - використати готову консервовану квасолю, кілька баночок. Варіант традиційний - замочити на ніч суху квасолю, зранку промити і відварити годину-півтори. Далі ріжемо моркву, петрушку, цибулю і підсмажуємо їх на сковороді на олії, додаємо відварену квасолю, чорний горошок, лавровий лист і тушкуємо хвилин 30-40 на невеликому вогні аби добряче все упріло.



9 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page