top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Підчеревина /сало запечені

Оновлено: 23 жовт. 2023 р.

Це наша традиційна родинна страва на Великдень.

Бо що то за Великодній стіл без запечених м'яса, сала, підчеревини, без кілечок домашньої ковбаси й кров'янки, без ковбика (він же - сальтисон, він же зельц)?!

Все можна купити вже готовим, але треба знати хазяйку, яка запече все саме по-домашньому. І якщо запечену шинку чи буженину таки легко купити в магазині, підчеревину - на базарі чи у фермерів, то запечене сало - то таки рідкість. А ми вдома його обов'язково готуємо. Бо хіба можна знайти краще доповнення до яєчка для розговіння, аніж скибка ароматної паски, запечене сало й стеблинка молодого часника?

Тож купуємо добрячий шмат підчеревини і шмат сала, не тонкого. Чистимо часник, якщо великі зубчики - ріжемо. Озброюємось тонким гострим ножем і починаємо шпигувати і підчеревину, і сало. Ретельно, щедро, не поспішаючи.

Чистимо кілька цибулин, ріжемо їх не тонкими кружальцями і викладаємо у рукав для запікання - це буде підложка, подушка, на які ми вкладемо підчеревину й сало.

Для обмазування змішуємо різні гірчиці, трохи меду, майонезу, улюблені приправи для м'яса, суху аджику - то вже кому що до смаку. Обмазуємо тим соусом шматки підчеревини й сала. Викладаємо їх в рукав для запікання на підложку з цибулі, притрушуємо лавровими листочками - і в розігріту духовку години на 1,5.

Аромат піде гуляти по хаті вже хвилин за 15. Треба тримати себе у руках, бо ж ще передвеликодній піст (як не з релігійних міркувань, то хоча б з гастрономічних).

А от вже як вимкнули духовку, витягли деко, розрізали рукав для запікання - отут вже навряд чи хто втримається аби не вхопити шматочок сальця, що ще шкварчить! Хоча б рум'яний запечений бочок облизнути.

Дбайливі господарочки зіллють той жир, що в надлишку витопився і з підчеревини, і з сала, разом з запечено цибулькою - без усіляких консервантів він може досить довго зберігатись в холодильнику. І його можна буде використати надалі чи для печені, чи до каші.



11 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page