top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Кролик по-грецьки

Оновлено: 23 жовт. 2023 р.

Стіфадо з кролика містить усю палітру середземноморських смаків: тут тобі й прянощі кориці й гвоздики, й солодкість цибулі, й аромат вина, а сам кролик - соковитий, м'який і тане у роті.

Це класична страва грецької кухні. А як вже нам пощастило жити на вулиці Іпсилантіївській, поруч з маєтком грецького князя Іпсиланті, то такий рецепт увійшов у нашу родинну кухню і став досить популярним. До того ж, в такому вигляді кролик чудово поєднується з червоним вином, особливо з молодим.

На одного кролика нам треба:

- дрібної цибулі 1-1,5 кг

- перчик чилі

- пару зубчиків часнику

- томатна паста (соус) - 3-4 ложки

- помідори свіжі 3-4 штуки або ж консервовані - 1 банка 400г

- вино червоне

- розмарин

- гвоздика

- кориця

- мускатний горіх

- чорний перчик

Тушку кролика розрізаємо на порційні шматочки й обсмажуємо на сковорідці з олією, стручком гострого перчика чилі і гілочкою свіжого розмарину. Скоріше за все, доведеться це робити у кілька прийомів, аби шматочки гарненько зарум'янились з усіх боків.

Викладаємо кролика в іншу посудину і на тій таки сковорідці обсмажуємо дрібну цибулю. Так, з чищенням дрібної цибулі доведеться поплакати, але воно того варте!

Цибулі має бути немало, майже стільки ж, скільки й кролика. В стіфадо вона буде солодкою й смачною.

При обсмажуванні цибулі додаємо трохи цукру, ложку чи півтори - це сприятиме карамелізації цибульки й урівноважить кислоту, яку дадуть помідори. А також 3-4 ложки томатної пасти чи соусу, аби цей соус добре підсмажився.

Тепер об'єднуємо у горщику чи жаровні цибулю й кролика, помідори, часник, спеції, заливаємо вином так, щоб повністю покрило кролика і ставимо на вогонь. Помідори краще очистити від шкірочки, якщо великі - порізати. А можна взяти банку консервованих (цілих або різаних) чищених помідорів.

Спецій додаємо щедро: 3-4 палички кориці, гвоздики зі столову ложку, горошини чорного і духмяного перцю, кілька лаврових листочків (так, греки з лавра не лише вінки для олімпійців плели), мускатний горіх.

Доводимо до кипіння і на маленькому вогні тушкуємо 1-1,5 години.

На гарнір до такого кролика можна зробити кукурудзяну поленту, рис чи картопляне пюре. Можна просто подати хрумкий багет аби вимочувати соус, бо його в стіфадо багато і він надзвичайно смачний.





11 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page