top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Язик новорічний

Оновлено: 23 жовт. 2023 р.

Ніжний язик у насиченому глінтвейновому бульйоні

Щодо новорічного столу ми не маємо якихось канонів. Взагалі цю традицію важко зрозуміти: цілий день не їсти, готувати, готувати, готувати; потім посеред ночі нажертися і лягти спати з повним шлунком! Безглуздо? Так. Але традиція є традиція. Отож кожного року самовіддано кришимо салати, заправляємо майонезом, намазуємо бутерброди, запікаємо щось до гарячого столу, до чого майже напевне вночі вже не дійде черга.... Якогось року в отій передноворічній метушні: зварити, запекти, почистити, порізати, нафарширувати, я.... переплутала приправи! І якимось дивом замість каструлі з сиропом для груш я висипала пакет приправ для глінтвейну у каструлю, де варився язик. Цілий пакет!!!!! Визбирувати було марно і я лишила все так як є. Згадала принагідно про свою двоюрідну бабусю, яка колись зварила мені какао з сіллю замість цукру. Принюхуючись до глінтвейнового аромату з бульйону, думала, що ось і до мене старість прийшла.... Проте, нема такого поганого аби не вийшло на добро. Бо смак того язика, звареного в глінтвейнових приправах, виявився досить оригінальним. Сподобався усім, особливо Марійці. Тож такий ароматний язик відтоді став нашою улюбленою й традиційною стравою до новорічного столу.

Відварювати можна і яловичий язик, і свинячий, який знайдете в магазині. Заливаємо холодною водою, доводимо до кипіння, хвилин за 5 зливаємо усю воду з піною, промиваємо язик, знову заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь. Кладемо моркву, корінь петрушки чи селери, цибулину - аби бульйон був наваристим. Всипаємо усі спеції, які лиш нам глянуться: гвоздика, палочка кориці, кардамон, імбир, перець чорний горошок, перець духмяний, перець чилі. Або ж готову упаковку спецій для глінтвейну (але не мелених спецій). І варимо. Довго. Не менше двох годин.

Тепер буде не легка операція: язик треба дістати і ще гарячим очистити від грубої шкірки. Так, це складно, бо гаряче. Але якщо не зробити це зараз, то холодним він не очиститься.

Надалі охолоджений язик нарізаємо, викладаємо красиво на таріль, декоруємо чим нам підкаже новорічна фантазія. Як є можливість - подаємо до нього хрін.

А наваристий ароматний бульйон, в якому відварювався язик, наступного ранку чудово смакує й знімає всі наслідки новорічного перепивання й переїдання.


14 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page