top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Салат з буряка й моркви

Оновлено: 2 лист. 2023 р.

Справжня зимова вітамінна бомба, до того ж легка у приготуванні, і з того, що завжди є під рукою.

Цей салат робить Сашко дуже легко, завиграшки, а я вважаю його ледь не верхом кулінарного мистецтва, де звичайнісінькі буряк і морква утворюють дійсно витончену страву, та ще й таку корисну, вітамінну. Бо кожен овоч багатий і мінеральними солями, й органічними кислотами, бета-каротином, бором, залізом, та пів таблиці Менделєєва там можна знайти, певно! Колись в дитинстві бабуся кожного ранку вичавлювала мені сік з буряка й моркви: турботливо терла на тертушці, проціджувала й видавлювала через марлю, і я давилась тим соком, який мав поліпшити мій гемоглобін. А в цьому салаті - та ж сама користь, проте він зовсім не такий нестерпний як сік і з'їсти його можна чимало, із величезним задоволенням.

Буряк і морква чудово зберігаються і взимку, і навіть до весни все ще ховають під шкіркою готові багатства, лишаються пружними, соковитими. Тож можете уявити, яким було моє здивування, коли в яхтовому переході через Атлантику морква почала псуватись, всихатись, проростати ледь не найперша з усіх овочів! А ми ж її взяли чималий запас, на всі півтора місяці переходу. Довелось команді озброїтись ножами й перечистити й порізати усю моркву, аби потім заморозити її. Оте чищення не найгострішими ножами (а які ще можуть бути ножі на прокатних яхтах?) прив'ялої моркви я запам'ятала надовго!


Отож радіємо, що в міських умовах завжди маємо свіжі овочі в достатній кількості, купуємо кілька дівиць-морквин і бурячків-молодців, миємо, чистимо і

тремо на дрібну тертушку або дрібну овочерізку, у пропорції приблизно один до одного.

Цибулю ріжемо тоненькими чвертькружальцями. Кількість цибулі - за смаком.

Змішуємо, солимо-перчимо, гарненько мнемо (руками чи ложкою), аби все не лише змішалось, а просякло соками одне одного.

Заправляємо олією, цукром, оцтом.

І поїдаємо з великим апетитом, відчуваючи як організм наповнюється здоров'ям.


10 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page