top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Зимовий салат з помідорів і солоних огірків

Оновлено: 2 лист. 2023 р.

Простий і смачний зимовий салат, про який навіть ми часто забуваємо.

Моє дитинство прийшлось на ту пору, коли всіляких пестицидів, нітратів, стабілізаторів, барвників в продуктах майже не було. Усе було природне, натуральне, або як зараз кажуть "екологічно чисте". Щоправда, був і зворотний бік цієї екологічності: овочі зберігались рівно стільки, скільки їм відведено природою. Тобто до зимових холодів ані помідорів, ані огірків, ані перців у свіжому вигляді вже не залишалось, виключно солоні, квашені чи консервовані.

Саме такі овочі у нас в родині взимку вживались як гарнір до картоплі-топчушки: я любила солоні огірочки, сестра - солоні помідорчики. А задля урізноманітнення зимового меню готували з них же ще й салати. І ці салати були найпростіші: солоний огірок, цибуля і запашна домашня олію. Чи квашена капуста, солоний огірок, цибуля, трохи цукру і запашна домашня олія. Взагалі, запашна домашня олія надавала смаку всіляким солінням і з нею можна було з'їсти майже все.

Коли в продажу в міжсезоння почали все частіше й частіше з'являтись свіжі овочі, і вже можна було навіть серед зими у будь-якому магазині купити й помідори, й огірки, й перці, й салати, й зелень, і навіть усілякі екзотичні манго, авокадо, ананаси, до цього всі досить швидко звикли. Проте й розчарування у таких зимових свіжих овочах прийшло швидко: куди тому зимовому помідору до літнього! Так, хіба лиш для краси й відтінку.

Отож, такий салат з натуральних солоних огірків і "красивих" зимових помідорів є компромісним, а смаку йому, як і раніше, надає запашна домашня олія. Він є чудовою альтернативою більшості зимових "майонезних" салатів.

Ріжемо солоні огірки, помідори, цибулю у будь-яких співвідношеннях, заправляємо олійкою в достатній кількості, бо потім її залишки смачно вимочувати хлібом. Не солимо, адже огірок солоний. Хіба поперчити чорним перцем можна.

До картоплі вареної, смаженої, запеченої - кращого не вигадаєш!

9 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page