top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Картопляний салат

Оновлено: 2 лист. 2023 р.

Гарячий поживний салат - чудова зимова страва!

Такий картопляний салат готував Сашків батько. Від кого він навчився його? Можливо від тітки, в родині якої він жив після смерті усіх своїх близьких у голодомор.

Всі в Києві називали цей салат єврейським. І яким же було наше з Сашком здивування, коли ми побачили цей салат в традиційній кухні Австрії, а потім Баварії. Щоправда, альпійський варіант картопляного салату помітно кисліший, але це особливості кухні - давати підкислення в їжі для компенсації лужності місцевої води. Тож, мабуть, і тітчина сім'я, і батько Сашка зберегли цей рецепт від своїх австрійський предків.

Найскладніше у цьому салаті - чистити гарячу картоплю в мундирі. Разом з тим, це весело, та й зігріває не лише коли їси, а й коли готуєш.

Отож, вибираємо гарненькі картоплини і варимо їх у мундирі. З розрахунку по 2-3 картоплини на особу. Звісно, в залежності від розміру картоплин.

Тим часом чистимо цибулю, достатню кількість. Ріжемо тоненькими напівкружальцями.

Хвилин за 20-35 картопля середнього розміру вже має бути готова, перевіряємо її готовність зубочисткою чи виделкою.



Зливаємо воду, дістаємо картоплини і відразу ж (!) починаємо їх чистити. В альпійських країнах, де цей салат поширений, є навіть спеціальні пристрої для чищення гарячої картоплі. У нас такого пристрою нема, тому перекочуємо картоплини з долоньки в долоньку, хукаємо, студимо і намагаємось якось їх роздягнути.

Ріжемо картоплини напівкружальцями. Змішуємо з цибулею. Заправляємо салат достатньою кількістю олії, оцтом (чи лимонним соком, чи винним оцтом), солимо, перчимо чорним меленим перцем і швиденько подаємо на стіл, поки ще не охолонув.

16 переглядів
bottom of page