top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Печеня в горщиках.

Оновлено: 23 жовт. 2023 р.

Зігрівальна осінньо-зимова страва для теплої гостини. Вдома ми називаємо цю страву просто "горщики".

Взагалі-то, в горщиках можна готувати, як казав Вінні-Пух, все що завгодно. В нашій родині ми готуємо і квасолю, і м'ясо цілим шматком, але от саме оцей рецепт, який ми називаємо "горщики" - найулюбленіший і найчастіше готується.

Самі глиняні горщики - той посуд, який беззаперечно має бути у кожній українській родині. Бо страви, приготовані в горщиках, відрізняються від таких, що приготовані в каструлях, та навіть і в жаровнях. Чому? ....

Мені ці горщики подарували мої колеги з ансамблю. Ще в студентські часи. Це було так би мовити моє "придане". Навіть пам'ятаю як я сама їх шукала, вибирала, повідомила дівчаткам де й які, а потім отримала на день народження. Щаслива була від такого подарунка неймовірно! І як справжній посаг забрала з собою коли переїхала жити до чоловіка.


Для "м'ясної" частини цієї страви беремо те, що знайдеться під рукою: свинячі реберця, грудинку чи шматочки м'яса для гуляша, домашню ковбаску, копчену грудинку, а можна всього потроху.

Овочева частина - з будь-яких сезонних овочів: картопля, цибуля, морква, часник, корінь петрушки й пастернаку, солодкий перець, ріпа, квасоля, гарбуз, кабачок, баклажан. Квасолю можна взяти й готову, відварену. А можна відварити самому.

М'ясо ріжемо на невеличкі шматочки й обсмажуємо на сковороді до рум'яної шкірочки. Викладаємо в миску, а в сковорідку додаємо трохи води аби розчинити найсмачніше - засмажений жир, який надасть печені і смаку з димком, і приємного кольору.

Домашню ковбасу й копчену грудинку теж ріжемо.

Беремо найбільшу у хазяйстві миску й починаємо нарізати туди усі овочі, які змогли купити для цієї страви. Ріжеться все не надто дрібно, бо овочі за час тушування добре пропаряться, розм'якнуть. Пересипаємо улюбленою приправою, чи то готовою чи самі всього потроху: перців різних, паприки солодкої й гіркої, майорану, насіння кропу, присолюємо.

Горщики витягуємо з найпотаємніших шафок, бо це ж такий посуд, який не часто використовується, тому зберігається подалі. Споліскуємо, виставляємо їх усі на стіл, поруч - миска з овочами, банки з готовою квасолею, місо й ковбаска, грудинка. І починаємо знайому усім з дитинства гру: "цьому дала, цьому дала, і цьому дала" аби розподілити рівномірно усі наявні овочі й м'ясо між всіма горщиками. В кожен горщик кладемо по 2-3 лаврових листочки, кілька горошин перцю, доливаємо по кілька ложок рідини з-під м'яса, ложку томатного соусу і 1-2 ложки олії. Порядок наповнювання горщиків довільний, особисто я закладаю спочатку половину овочів, потім м'ясні компоненти, спеції, потім - решту овочів. Овочі можна при цьому притоптувати ложкою, бо при тушкуванні вони осядуть. Найбільша вправність господині - розрахувати ще при закупівлі й при нарізанні овочів так, аби їх було ані мало, ані багато для тієї кількості горщиків, що є в хазяйстві. Але це приходить з досвідом, і з роками.

Закриваємо горщики і один за одним ставимо їх у попередньо розігріту до 180-200 градусів духовку. На 1,5 години приблизно. За годину - півтори можна обережно дістати один горщик, дуже обережно зняти кришечку (бо пар може обпекти) аби поштрикати виделкою чи зубочисткою на м'якість м'яса. Врахуйте, що горщики навіть після вимикання духовки ще довго будуть зберігати тепло всередині себе і продовжувати дотушковувати свій вміст.

Багато горщиків - багато друзів за столом. Лишається додати ще трохи квашених чи маринованих овочів з найближчого базару: капустки, капустяного салату, огірочків, помідорів, сливок, які можуть принести й гості. Дістати з морозилки запотілу пляшечку і насолоджуватись теплою гостиною!

14 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page