top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Курка у сметанному соусі

Оновлено: 23 жовт. 2023 р.

Неймовірно ніжна, делікатна й ароматна.

Як нарікала квартирна хазяйка моєї подруги: "дєвочки, ну не можна отак усю курочку зварити і з'їсти її! То ж не практічно! Можна ж зняти шкірку і нафарширувати її; м'яско стушити, а з кісточок зварити суп". Але моя студентська подруга на те не звертала уваги, і просто варила передану їй батьками з Коростеня жовтувату добре вгодовану курку, випивала наваристий бульйон, а саму сокотуху вминала за одним заходом. У квартирної хазяйки від такого невігластва ледь не паморочилась голова.

Треба зізнатись, що й у моєму дитинстві бульйону як такого майже не варили, лише супи. Певно, що це не найраціональніше використання продуктів. Проте ж як добре зігріває душу, особливо у холодну пору!

Але Сашко, як колишній мешканець Євбазу, зумів узгодити задоволення і практичність. І треба визнати, що в такому варіанті смакує саме курка з бульйону, ні в якому разі не сира.

Отож, для бульйону нам знадобиться звичний набір: курка (обов'язково домашня, ну можна хіба фермерською замінити), цибуля, морква, корінець петрушки, чорний і духмяний перчики, лавровий лист.

Миємо, заливаємо холодною водою (ні в якому разі не гарячою!), після закипання знімаємо шумовиння або ж і взагалі зливаємо першу воду, промиваємо курку, заливаємо холодною водою, закладаємо всі овочі й спеції і варимо. Як є час - то краще довше, й годину, аби курочка розварилась, розм'якла, розімліла.

Як охолоне - зливаємо бульйон, цибулю й петрушку викидаємо, а моркву зберігаємо. Курку обережно розбираємо на порційні шматки. Курочка буде така ніжна, що для цієї процедури навіть не потрібно ножа - все само собою розділяється.



Нову порцію моркви й петрушки порізати соломкою, підсмажити на олії. Додати цибулю і тушкувати до м'якості моркви, потроху доливаючи бульйону. Додаємо розім'яту виделкою моркву з бульйону - ніщо не має пропадати!

Додати сметани й ложку-дві майонезу, солодкої паприки і тушкувати хвилин 10-15 аби овочі добре розімліли.

Викладаємо в соус шматки курки і ще 20 хвилин тримаємо на невеликому вогні аби курка просочилась соусом.

Вичавлюємо часник (багато, можна й цілу головку), перемішуємо і за 5-7 хвилин вимикаємо. Залишити ще постояти хвилин 10. За цей час гострота часнику зникне, а аромат залишиться.


До такої курки на гарнір підійде й рис, і картопляне пюре, і смажена картопля, це вже кому що заманеться.

28 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page