top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Ковбаски з виноградом

Оновлено: 23 жовт. 2023 р.

Дуже сезонна страва, родом з Тосканщини. Свинячі ковбаски й великий рожевий виноград, з фенхелево-анісовим акцентом.

Це єдиний рецепт з італійської кухні, якого ми навчились не від друзів-італійців, не наживо, а почерпнули з книги. Бувають такі книги, я їх називаю для себе "географічно-кулінарними": ніби художній твір, а стільки і так майстерно вплетено всього смачного й цікавого, що хочеться чимшвидше відкласти книгу й невідкладно їхати туди!

До таких авторів я відношу, перш за все, Пітера Мейла, який нас, не франкофонних, зачарував Провансом.

Марлена де Блазі "Тисяча дней в Тоскане", Майкл Такер "Италия: вино, еда, любовь", Ентоні Капелла "Пища любви", Френсіс Мейес "Под солнцем Тосканы" - кожна з цих книжок здатна закохати в Італію і її кухню. Ось саме у Марлени де Блазі й знайшли ми згадку про "salsicce all'uva" - сезонну страву, яка готується під час збирання винограду.

Страва з найпростіших інгредієнтів, а проте виглядає вишукано. Ба більше, не кожен з гостей зможе здогадатись з чого ж то приготовано.

Отож, нам знадобиться:

ковбаски сирі, краще кілька видів

ковбаски маленькі круглі в'ялені (фуршетні)

виноград рожевий чи білий, великі виноградини

вино

насіння фенхелю

насіння бадіяну

"На розігріту сковорідку вливаємо оливкової олії, пару зубчиків часнику, розмарин..." - так починаються переважна більшість італійських рецептів. І цей - не виключення. У сковорідці або ж у чавунному казанку обсмажуємо сирі ковбаски, гарненько, з усіх боків. Якщо ковбаски досить великі, то краще їх порізати. Затим додаємо до них і в'ялені, а також достатню кількість насіння фенхелю й насіння бадьяну (не "зірочки", а лише лискучі насінинки з них).


Цибулю в деяких рецептах додають, в деяких - ні, то вже як забажається. Хвилин 15-20, в залежності від величини ковбасок. Поливаємо вином: до рожевого винограду краще пасує червоне вино; до білого - біле.

Засипаємо виноград. Виноградини можна попередньо розрізати й вибрати кісточки, а можна цього й не робити - кісточки не надто заважають, навіть додають смаку. Хвилин 5 обсмажуємо на великому вогні, делікатно помішуємо аби не пошкодити виноградини (хоча вони будуть і самі лопатись від температури), потім накриваємо кришкою. Що 10-15 хвилин - і наші Le salsicce all'uva sono pronte! Трохи солимо й перчимо - і на стіл!






18 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page