top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Овочевий суп

Оновлено: 9 жовт. 2023 р.

Це весняний суп. Його не вдасться зварити ані з осінніх овочів, ані з морожених. Виключно ранні, свіжі, з базару.

Коли в далекий нині "чорнобильський" 1986 рік я залишилась вдома одна на кілька тижнів, то між штудіюванням підручників до випускних екзаменів і поїздками на примірку випускного плаття варила собі отакий легкий і поживний суп. А все тому, що сукня шилась неподалік від Сінного ринку і кожного разу дорогою з ательє я вешталась тим ринком, де на початку червня бабусі торгували найсвіжішою, щойно з грядки, городиною: тут тобі й носаті моркви, і ніжна молода і ще не пекуча цибуля, щокасті капустини у віночку запашної зелені і тендітні, тонкошкірі о цій порі, кабачки. Отож, накупивши всього потроху, вдома я робила дві страви: овочевий суп або овочеве рагу.


Сінного ринку вже давно нема, а ці рецепти у мене в пам'яті викликають його ажурне склеписте покриття і торгові ряди з зелениною.


Тож як травень на поріг - гайда на базар і закуповуємо:

- молоду картоплю;

- молоду цибулю, вже з пов'язаними білими невеличкими головками;

- молоду моркву;

- молоду, ще зелену капусту (скоріше це буде не місцева, а привозна, південна);

- солодкі (болгарські) перці. Як є можливість, то різного кольору, аби веселіше виглядало;

- зелений горошок, в стручках - потім вдома полущимо. А поки лущитимемо, то щось і в рота кинемо, тому варто купувати з запасом. А як на базарі його бува ще чи вже не застали - що ж, тоді з морозилки.

- кабачки;

- кріп, петрушку.


Купити це все у магазині - відсотків на 50% зменшити ароматність страви. Бо ніби в супермаркетах все виглядає таким самим свіжим, але просто спробуйте коли-небудь порівняти магазинну петрушку й базарну. Так отож!


Вдома починаємо чистити картоплю. Молоденька, ніжношкіра, чиститься легко, хоча все одно пучки на який час після цього набувають темного кольору. Картоплю - у каструльку, де вже кипить вода. А самі шкребемо дівицю-морквицю і нарізаємо соломкою. Білу частину цибулі - кубиками, решту зеленого хвоста - кільцями чи як вийде. І теж - у каструлю, де вже хвилин 10 вариться картопля.

Черга - за капустою, ріжемо її кубиками, і перці так само - кубиками. І теж - до інших овочів.

І поки усе це на невеликому вогні булькає, чистимо горошок. Це займе якихось хвилин 10-15, саме щоб молодим овочам майже дійти до готовності. Можна почистити його й раніш, або навіть купити вже чищений, тоді кидаємо його разом з капустою.

Туди ж - шматочок вершкового масла, десь зі столову ложку, кубик сухого курячого бульйону, мелений чорний перець (досолювати не потрібно, оскільки сіль вже є в сухому бульйоні). І нехай усе разом вариться ще хвилин 10-15.

Пам'ятаймо, овочі - молоді, варяться дуже швидко. загальний час приготування супу, від закладання картоплі до зелені й кабачків, складе хвилин 30, не більше.

Тим часом ріжемо кабачок (звісно, не чистячи його ніжної солодкої шкірочки! - саме вона надасть страві неповторної солодкості і м'якості) тоненькою соломкою, кришимо зелень. Оці інгредієнти ні в якому разі не варто переварювати: щойно кинули, закипіло - відразу ж вимикаємо!


Даємо страві трохи "дійти", хвилин 20, і - до столу!


Я люблю цей супчик зі сметаною. А на наступний день - обов'язково додаю в кожну тарілку по дрібці свіжонарізаної зелені.

У ті далекі шкільні роки, коли я придумала цей суп і весняне овочеве рагу (яке, по суті, має той самий набір продуктів, лише порізаних крупніше, менше води і замість вершкового масла - олія) я їх наминала з бутербродами з ковбаскою. Зараз мені смакує і без них, так виразніше відчувається смак овочів.






19 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page