top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Холодний (литовський) борщ

Оновлено: 10 жовт. 2023 р.

Не лише смачна страва, а ще й надійний засіб викликання дощу в літню спеку.

До знаних усіма способів зміни погоди (як от помив машину - обов'язково піде дощ; як взяла зранку парасольку, пхаючи її в жіночу сумочку, а вона ж туди аж ніяк не лізе! - дощу цього дня не буде) маємо ще один родинний рецепт: щойно Сашкова мама дзвонила з Оболоні "приїжджайте, я зробила холодний борщ", то ми вже були певні без усіляких прогнозів, що завтра задощить! Ну, в крайньому разі післязавтра. Але напевно! Отак стовідсотково надійно працює ця родинна прикмета.

Звідкіля той рецепт холодного борщу з'явився в Сашковій родині - ніхто вже не скаже. І мама його готувала, і бабуся.

Та й взагалі походження цього рецепту не до кінця з'ясоване. Бо далеко не в усіх регіонах такий варіант холодного борщу знаний. До прикладу, в селі моєї бабусі холодний борщ вариться майже як повноцінний червоний, лише пісний, чи з грибами, чи з рибою. Й подається обов'язково з цибулею в олії.

А от холодний борщ Сашкової мами готується і легше, і швидше: варяться лише буряки, картопля і яйця, решта овочів нарізаються сирими.

Отож, молоді міцненькі буряки нарізаємо соломкою, молоду картоплю - кубиками, заливаємо водою і варимо. Додаємо відразу трохи якоїсь кислоти: чи то з лимону, чи оцту - так колір буряка буде яскравішим. Солимо, можливо навіть трохи солодимо. Молоді овочі зваряться швидко - вимикаємо, охолоджуємо і ставимо в холодильник.

Нарізаємо дрібненько свіжі огірочки, редиску, зелень, цибулю зелену чи білу, часничок, варені яйця, варену ковбасу. Всього приблизно рівні частини.

У тарілки кладемо нарізані овочі, яйця, ковбасу, заливаємо холодним овочевим узваром з буряком і картоплею, заправляємо ложкою сметани чи кефіру, чи того й того. І охолоджуємось у літню спеку, очікуючи на неодмінний спасенний дощ наступного дня. Ну, або наступного за наступним. Але точно буде!

15 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page