top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Шарлотка по-іпсилантієвськи

Оновлено: 6 лист. 2023 р.

Проста шарлотка нашвидкоруч.

Коли осіннє похолодання й мряка застали вас зненацька, і вдома ще повно морозива, динь, кавунів, які в такий холод вже не їдяться, натомість хочеться чогось зігріваючого, нема нічого простішого за таку шарлотку нашвидкоруч.

Взагалі-то, Сашкова мама робила шарлотку за своїм старовинним рецептом, до якого входило з десяток яєць, масла теж нічогенько собі, яблука - виключно антонівка, булочки - виключно міські, а коли вони зникли з прилавків - то не знати було чим же їх можна замінити. Шарлотка у Любов Іванівни виходила й справді знатна: величезна, ніжна, соковита, шарувата. А що вже калорійна: одним шматком можна було наїстися на цілий день!

Але на таку, правильну, шарлотку не завжди вистачає часу. Свою шарлотку роблю майже з нічого: залишки будь-якого хліба (і батон підійде, й лаваш, і багет), молоко, цукор, яйце, яблука, масло.

І як це часто буває з такими рецептами "для утилізації того, що є вдома", ця шарлотка виходить не менш смачною, аніж правильна, класична шарлотка. Ну, хіба що може не така калорійна.

Одне чи два яйця збиваємо з ложкою-двома цукру, можна й ванільного цукру додати, трохи молока. Хліб ламаємо на шматки. Яблука чистимо, ріжемо на будь-які шматки. Форму для запікання протерти вершковим маслом, притрусити манкою чи кукурудзяним борошном / крупою - це й хрусткості додасть і вбереже від прилипання. Вимочуємо хліб у молочно-яєчній суміші й викладаємо перший шар. Потім - яблука. Потім - знову вимочений хліб, знову яблука. А можна просто все разом перемішати, не переймаючись викладанням шарів, все одно вийде смачно.

Згори розкладаємо шматочки вершкового масла, притрушуємо цукром - це дасть рум'яну хрустку шкоринку - і ставимо у попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Хвилин за 30-40 довідуємось до шарлотки: чи вже достатньо підрум'янилась.

Подаємо до столу у формі, викладати з форми її не варто, та й не вдасться. Бо гарячою ця шарлотка "не тримаються купи", т.т. розвалюється. Нарізати правильним трикутним шматочком її важко. Тому просто розкладаємо великою ложкою, майже як англійський пудинг.

А ось оригінальний рецепт Сашкової мами:

2 батони

10 яєць

0,5 кг цукру

0,5 кг вершкового масла

1,5 літри молока

2-3 кг яблук (антонівки)


Яйця змішати з цукром, потім влити молоко.

Батони обрізати від шкоринки, порізати скибками товщиною близько 1 см. і замочити у молочно-яєчній суміші.

Яблука почистити, порізати на кружальця товщиною близько 1,5 см.

Каструлю (велику, емальовану) змастити зсередини вершковим маслом й обсипати сухарями. Викладати шарами батон, на кожну скибку якого - шматок вершкового масла, далі шар яблук, присипати цукром. І так далі. Останнім, верхнім шар має бути батон з маслом.

Запікати в духовці 1 годину.

Хто знайде в собі сили й зробить таку класичну київську шарлотку, буде винагороджений ніжною, соковитою і дуже ситною смакотою!








41 перегляд

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page