top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Коржі з маком

Оновлено: 9 лист. 2023 р.

Традиційна страва українців на Маковія.

В якихось районах України їх називають шулики, у селі моєї бабусі це були коржі.

Оскільки Маковія приходиться на літню пору, коли всі канікули ми з сестрою просиджували у бабусі в селі, то коржі з маком ми їли кожного літа. І це здавалось так просто, і так смачно, і так традиційно - як паска на Паску. Аж недавно хватилась: ані мій чоловік, ані друзі жодного разу не їли коржів з маком! Почали ми з сестрою й мамою згадувати рецепт - не тут-то було! Ну, щось утрьох позгадували, наче схоже вийшло.

Бабуся, звісно ж, всього брала "на око":


1 яйце;

пів склянки кисляка (кефіру в нинішніх умовах);

ложка цукру;

дрібка солі;

на кінчику чайної ложки соди (або розпушувача тіста);

1 ложка олії;

борошна "скільки увійде"


Тісто має бути м'яким і не липнути до пальців. Його ділять на частини, розплескують руками по листу чи по сковороді аби товщина була в палець. Тісто наколоти виделкою. Ці коржі можна випікати як в духовці, так і на сковороді на плиті.

Смаженим коржам треба дати вистигнути, після чого розламати на кількасантиметрові частини. Саме розламати, а не порізати ножем (тому часто ці коржі ще називають "ламанці")! Це не лише красиво й автентично, тут криється і кулінарна мудрість: на шматочках із нерівними краями заливка утримується значно краще, вони більше просочуються і перетворюються з прісних сухариків на справжні ласощі.


Заливка готується теж доволі просто (настільки, наскільки це можливо для маку!): мак кілька разів заливається гарячою водою і змивається. Потім товчеться у ступці/макітрі чи в нинішніх умовах - подрібнюється у блендері. До маку додати суміш кип'яченої води і меду.

Безпосередньо перед подачею коржі розламати на невеличкі шматки і залити водою з медом. Коржі, увібравши в себе рідину, стають м'якими і солодкими.


8 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page