top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Жайворонки

Оновлено: 6 лист. 2023 р.

Вже як несила нам стає від зимової похмурості і хочеться закликати сонце на весну повернути, то замішуємо тісто й нумо випікати жайворонків!


Для випікання нам підійде навіть і готове, магазинне, дріжджове тісто. Але як маєте час і натхнення - можна й самим замісити. Ось цей рецепт тіста дістався мені від моєї Нати, з якою працювали на початку війни у квітні 2022 на волонтерській кухні на Шота Руставелі. Їй - від її тітки, а тітці - від бабусі. А їхня бабуся в другу світову воювала на Кубані. То виходить рецепт досить історичний і вивірений війнами.

свіжих живих дріжджів -50 г

молоко - 1 літр

цукор - 1 склянка

2 яйця

масло вершкове, або олія - 200 г

дрібка куркуми

борошно


Розмочити дріжджі в невеликій кількості теплого молока з ложкою цукру й кількома ложками борошна. Накрити рушником і дати трохи постояти.

У великій посудині змішати 2 яйця, склянку цукру, тепле молоко й розтоплене з дрібкою куркуми (для кольору) вершкове масло (або олію). Додати дріжджі, борошно і замістити тісто. Борошна піде не менше 1 кг. Проте важливо аби тісто було не густе (інакше вироби будуть не пухкими, глевкими). Накрити рушником і дати підійти.


Таке тісто підійде і для жайворонків, і для булочок, і для пирогів з солодкою чи не солодкою (рибною, м'ясною) начинкою.

Ми ж відщипуємо невеликі шматочки тіста, розкачуємо його у паличку, зав'язуємо з тіста вузлик: один кінець розплескуємо і надрізаємо - це хвостик, інший кінець трохи видовжуємо і формуємо голову з дзьобиком. Маленькі родзинки навпіл - це очі. А ще ж не забуваємо загорнути в якісь жайворонки чи то цукерочку, чи чорнослив, чи ... дрібку солі з борошном. Для весняної забави!

Висаджуємо жайворонків на лист з пергаментом, змащуємо жовтком, притрушуємо цукром і - в духовку. Жайворонки починають рости просто на очах - бо рецепт і справді вивірений, випічка підходить і збільшується у розмірах майже вдвічі (треба про це пам'ятати коли ліпите і коли викладаєте булочки на лист, аби вони не позлипались).


З вказаних у рецепті складових тіста виходить досить багато: вистачить і на один пиріг, і на 2,5 - 3 листи (т.т. десь до 40 штук) жайворонків.


А поки місимо, ліпимо, випікаємо - веснянок співаємо, весну закликаємо:


Весняночко-паняночко, де ти зимувала?

У лісочку на пеньочку сорочечку прала. Гу!

Весняночко-паняночко, де ти забарилась? Ой у лісі на горісі хвостом зачепилась! Гу!


Вітер віє, вітер віє, калину ламає, Усі хлопці на вулиці, а мого немає.

Гу!

6 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page