top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Плюшки

Оновлено: 10 лист. 2023 р.

Чудова нагода зібрати усю родину за столом, адже похмурі холодні дні мають компенсуватись домашнім затишком


"А як правильно: плюшки чи сплюшки?" - не могла второпати Марія, коли ми з нею якось разом робили плюшки.

Спочатку вони - плюшки, а як наїсися їх - то будеш сплюшка. Бо смачні, легкі, хрумкі і так непомітно рука сама тягнеться за новим "сердечком", що згодом незчуєшся й сам як очі посоловіли, увесь якось обм'якнув і вже би й на диванчик непогано було б прилягти....

Отакі вони підступні, плюшки-сплюшки.

Рецепт цей родом з Рязанської області. Так, далека далечінь, закордон. Та колись приїздила звідти мама нашої знайомої. Й ота баба Анастасія, з Рязані, потоваришувала з моєю бабусею, з Київської області. І так любенько вони собі лопотіли годинами, одна російською, з рязанським діалектом, інша - українською, з легким чернігівсько-полтавським акцентом. І ніякого тобі перекладача не потрібно було аби обговорити усе пережите кожною на своєму віку, тим часом розкачуючи та закручуючи оці рязанські плюшки для нас, онуків.

Отож, нам знадобиться

- тісто дріжджове, можна, ба навіть краще, купити в магазині готове морожене тісто листкове-дріжджове. Головне упевнитися, що воно саме дріжджове, а не прісне.

- трохи олії,

- трохи цукру.

- достатньо вільного часу і гарного настрою.

Тісту даємо розморозитися. Обережно розгортаємо його, вирівнюємо і розрізаємо на смужки шириною приблизно з долоньку. Що менші смужки - то меншого розміру будуть плюшки.

Кожну смужку розкачуємо тоненько. Змащуємо олією, звичайною соняшниковою, рафінованою. Посипаємо цукром. Я більше люблю у випічці коричневий цукор - він менш солодкий, і при запіканні виглядає апетитно.

Скручуємо кожну смужку трубочкою.

Кожну таку рурку складаємо удвічі, кінчик до кінчика. Трохи приплескуємо її. І надрізаємо тупий бік трубочки, не дорізаючи до кінця. Надрізані краї розкладаємо горизонтально і - ось воно! - отримуємо характерне плюшечне сердечко.

Обережно перекладаємо кожну плюшку на лист, змазуємо жовтком, ставимо в розігріту духовку і спостерігаємо як наші плюшки піднімаються, пишнішають, зарум'янюються.

Гарячі плюшки - неймовірно смачні, важко втриматись від наступної і наступної. Можливо саме тому в дитинстві наші мами й бабусі забороняли нам їсти гарячу випічку?



15 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page