top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Паштет з квасолі

Оновлено: 2 лист. 2023 р.

Проста і смачна страва. Неймовірно легко готується і надзвичайно апетитна.

Ми навчились цього рецепту у нашої знайомої. Квартира на Подолі, по-богемному трохи захаращена і по-подільськи трохи безалаберна, кухня знаходиться десь аж за анфіладою переходів і півкоридорчиків. І отам на старенькій плиті, посеред старовинного фарфору Рая готувала оце щось, помішуючи, розповідаючи, палячи сигаретку, погладжуючи улюбленого спанієля. І оце щось було таке ароматне, на смак - таке ніжне, а проте вгадати з чого цей паштет нам вдалось далеко не з першого разу: за смаком паштет нагадував м'ясний, за видом - взагалі не зрозуміло що й з чого. Що не кажіть, а готувати ефектні страви з простих недорогих продуктів єврейський народ вміє!

Звісно, такі страви з бобових можна знайти і в інших народів, проте ми сприймаємо його як традиційний єврейський рецепт.

А ще ця страв наповнює помешкання якимось неймовірно домашнім, затишним ароматом. Якось посеред Карибського моря, після трансатлантичного нелегкого переходу під вітрилами, саме цей запах зміг підняти мене на ноги .

Незважаючи на його простоту, все ж таки один секрет в цьому рецепті є: квасоля! Квасоля має бути велика, біла.

Ми беремо вже відварену квасолю у скляних банках, саме тому аби бути впевненими, що це той сорт квасолі. Доводилось готувати й з інших сортів: біла дрібненька, біла середня - таки не той смак! Отож, купуємо півлітрову банку квасолі і дві великих цибулини - оце і всі інгредієнти.

Цибулю ріжемо й обсмажуємо до ледь золотистого (не коричневого) кольору на соняшниковій олії. Олії можна відразу налити трохи більше ніж зазвичай, вона буде ввібрана надалі квасолею. В процесі смаження притрушуємо цибулю ложкою цукру - це й кольору додасть, і солодкості. Як цибуля спасерувалась - додаємо до неї у сковорідку квасолю, зливши у чашку рідину, і кілька листочків лаврового листу. Прогріваємо квасолю хвилин 10, а потім починаємо товкти квасолини. Прямо у сковорідці. Якщо сковорідка чавунна - звичайною виделкою, якщо тефлонова - дерев'яною виделкою, чи ложкою, чи кописткою. За потреби додаємо ту рідину від квасолі, що попередньо злили у чашку.

Процес цей не швидкий, проте дуже заспокійливий, неспішний, під таке неквапливе ретельне розчавлювання квасолин чудово тече бесіда з друзями, що чекають на закуски.

А ще як присмачувати ту бесіду келишком червоного, то паштет можна вимішати як сметану. Але не біда, якщо далеко не всі квасолини будуть потовчені, якщо маса буде не однорідна, не така як збита блендером - це ж домашня проста страва, ручної роботи.

Останній штрих - щедро здобрюємо свіжозмеленим чорним перцем. Смак паштету має бути і солодкуватим, і трохи пряним, що є характерним для єврейської кухні.

Квасолевий паштет можна подавати теплим чи холодним, як гарнір, як закуску чи намазувати на хліб. Ця страва виручить і в період посту, і для вегетаріанців, і коли зненацька заглянули друзі погрітися. Аби лиш вдома знайшлась баночка квасолі.


13 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page