top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Паска

Оновлено: 9 лист. 2023 р.

Паски і пасочки, так само як і сирну паску, готую за рецептом Дарії Цвек. З деякими своїми доповненнями.

Для однієї середнього розміру паски знадобиться:

500 г борошна

50 г дріжджів

1 склянка молока

3 жовтки

50 г цукру

пів склянки олії соняшникової рафінованої

ванільний цукор

цедра лимона

цедра апельсина

куркума

мускатний горіх

кориця

Зазвичай я беру 1,5 - 2 порції, аби вийшла одна більша паска (собі на святковий стіл), 3-4 менших і 3-4 маленьких пасочки - роздати гостям і друзям.

Молоко трохи нагріваємо, додаємо ложку цукру і розчиняємо там дріжджі. Я віддаю перевагу свіжим, живим дріжджам. Раніше готувала з сухими - тех ніби виходило, але якось непевно, то краще, то гірше. А от зі свіжими дріжджами все завжди підходить! У теплому молоці вони починають бродити відразу ж.

Тож поки ви просієте у велику миску борошно, зіб'єте жовтки з залишками цукру і дрібкою солі - вони вже гарантовано піднімуться у велику пухку масу.

До борошна додаємо спеції. Добрячу кількість. Бо ж паска - це святкова страва, готується всього лиш раз на рік. Раніше спеції коштували шалені гроші (бо доставлялись з далеких екзотичних країн), тому в повсякденній кухні використовувались дуже ощадливо, а береглись для свят. Отож ванільний цукор, кориця, мускатний горіх, сухий імбир, шафран або куркума (для приємного жовтого кольору), цедра апельсина й лимона - аромати, які з дитинства у нас асоціюються зі святом - все додаємо до борошна. Туди ж вливаємо пінні дріжджі і яєчну масу і замішуємо тісто. Наприкінці доливаємо ледь підігріту олію і вимішуємо доки тісто не вбере її всю. Накриваємо рушником і ставимо у тепле місце підходити. Десь за 30 хвилин навідуємось: якщо гарно підходить - обминаємо його і знову ставимо підходити. Якщо дозволяє час (бо замішуємо тісто зазвичай зранку), то так даємо підійти 2-3 рази. Останнього разу обминаємо тісто, додаємо заздалегідь замочених у ромі родзинок (я замочую їх у банці одразу і для сирної паски, і для звичайної), викладаємо на стіл і починаємо формувати пасочки.

Форми для пасок змащуємо всередині олією. Я змащую і паперові форми, і керамічні - так надійніше, що не приставатиме. Поки формуємо пасочки подумки перераховуємо чи для всіх близьких і друзів ми взяли форму, чи нікого не забули: для батьків, для гостей, що будуть за столом чи друзів, до яких підете в гості.

Заповнюємо форми десь на третину тістом. Тісто варто розрахувати так, аби залишилось ще й для прикрас: ободочків, листячка і т.і., у кого що краще

виходить і до чого душа лежить.

Для прикрас тісто беремо без родзинок, це теж треба зарані розподілити, аби родзинки використати для основи пасок.

Розкачуємо тісто у "ковбаски", викладаємо по обідку паски і ножицями нарізаємо "колосочки". Листочки "витинаємо" дуже схожим штибом.

Духовка у нас вже давно прогрівається, як завжди - до 180 градусів.

Здається, паски вже готові до випікання?

Ні, ще трохи зарано. Ставимо пасочки у тепле місце, ближче до духовки, накриваємо рушником і даємо піднятися хвилин 15.

Тим часом збиваємо 1-2 жовтки і коли пасочки відстоялись і піднялись - змазуємо їх згори. Це надасть пасочкам красивої рум'яно-коричневої шкоринки. Звісно, можна змащувати збитим білком або ж посипати посипкою. Але мені чомусь саме отакі, "коровайні" пасочки миліші.

Ставимо у духовку, готовність перевіряємо десь за 30 хвилин, в залежності від величини наших пасок: маленькі пасочки будуть готові швидше, великій, можливо, треба буде ще трохи постояти.

Дістаємо, викладаємо на решітку чи на дошку, накриваємо рушником доки прохолонуть.

Велику пасочку викладаємо на велику таріль разом з крашанками і писанками.





29 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page