top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Мостарда

Італійська мостарда – це не зовсім варення, і не зовсім гірчиця. Це солодкі фрукти у гірчичному соусі.


Вперше ми з Сашком скуштували цю дивину в гостях у К’яри і Паоло, П'ємонтщині. За вечерею К'яра до відвареного півника подала баночку з карамелізованими фруктами. Я поклала собі в тарілку до півнячого крильця добрячу ложку зі шматочками мандаринки, яблучка, вишні, щедро полила густим золотистим як мед соусом, наперед смакуючи цю ароматну фруктову мармеладність, поклала до рота сегмент мандаринки і … з очей полились сльози! Гірчиці в цьому медовому золоті було добряче! Але якщо взяти мостарди трішечки до відварного м’яса чи до сиру, то це дає дійсно неочікуване вдале доповнення. Це дійсно складно навіть уявити. Тому краще – спробувати.

Готується мостарда не складно, але трохи довго, як і буд-яке варення.

Яблука, груші, інжир, апельсин, вишня, черешня, диня – мостарду можна робити з різних фруктів.

Чистимо яблука й груші. Всі фрукти нарізаємо їх не дрібними шматочками, а якщо фрукти не великі – можна залишити їх цілими. Все вклад у велику посудину, пересипаючи шар за шаром цукром. Закриваємо рушником (в жодному разі не кришкою!) і залишаємо на 24 години.

Наступного дня зливаємо сироп, який за 24 години утворився з фруктового соку й цукру, і ставимо сиром на газ. Як закипів 5 хвилин - знімаємо з вогню і заливаємо цим гарячим сиропом фрукти. Прикриваємо рушником і залишаємо на 24 години.

День другий – повторюємо процедуру: сироп зливаємо, кип’ятимо і заливаємо ним фрукти. Залишаємо на 24 години.

День третій – повторюємо процедуру, але в залежності від стану сиропу можемо проварити сироп довше аби він уварився і загус. Далі закладаємо в сироп фрукти, даємо прокипіти хвилин 5.

Тепер додаємо есенцію гірчиці. А як її нема (бо таки її не часто зустрінеш), то робимо його самостійно: кілька ложечок гірчичного порошка розчинити в холодній воді, додати трохи білого вина, ретельно розмішати, бажано процідити. З есенцією гірчиці мостарда буде прозора, з гірчичним порошком – трохи мутна. Кількість гірчиці – то вже на свій смак. Можна зробити зовсім помірну, а можна й більш інтенсивну.

Даємо суміші булькнути ще з гірчицею і розливаємо по баночках.

Мостраді, на відміну від варення, треба дати постояти хоча б з місяць аби фрукти рівномірно просякнули гірчицею, перш ніж вживати.

1 перегляд

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page