top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Манний пудинг

Оновлено: 6 лист. 2023 р.

Надзвичайно простий десерт, без випікання, красивий і ароматний з безліччю варіацій.

Чомусь вважається, що діти манну кашу не люблять. Дивно, бо ми з Сашком її і в дитинстві любили і зараз можемо їсти хоч і кожного сніданку.

В моєму дитинстві коли після сніданку залишалась манка, мама робила з неї на вечерю такий собі десерт, навіть без особливої назви, просто каша з варенням. Як не дивно, саме холодна густа манна каша, яка постояла в холодильнику кілька годин, з варенням смакує багато краще, аніж гаряча.

Це вже значно пізніше я зрозуміла, що то був "пууууудінг". І що його можна було б ще й запікати. Але як на мене, то запікання він не потребує тому я й досі роблю його саме так, без запікання.

Отож, готуємо манну кашу. Тут, звісно, є свої "підводні камені", бо всипати манну крупу у кипляче молоко так аби не утворились згустки-грудочки не відразу всім вдається. Що ж, однією рукою помішуємо молоко, іншою - всипаємо крупу як кажуть італійці "дощиком", або по-нашому "тонкою цівкою". Як варіант, можна всипати крупу у холодне молоко, дати трохи набухнуту і потім варити. Чомусь такий варіант нашими бабусями й мамами начисто заперечувався, а проте він справді простий і надійний.

На 1 л молока треба взяти приблизно 1/2 склянки крупи. У мене це десь 3 пригоршні.

Варимо кашу хвилин 5, постійно помішуючи. Вимикаємо, залишаємо трохи охолоджуватись. Тим часом збиваємо 1-2 яйця. У кашу всипаємо пакетик ванільного цукру, додаємо добрий шматок вершкового масла, вливаємо збиті яйця і все гарненько вимішуємо.

Розкладаємо у порційні формочки чи навіть в чашки. Коли каша достатньо охолоне, ставимо формочки у холодильник на кілька годин.

Перед подачею проводимо ножем по периметру формочки, відділяючи кашу, чи то пак вже пудинг, від країв, і перевертаємо форму на блюдце. В залежності від форми чашки чи форми, маємо чудовий пудинг.

Тепер поливаємо його улюбленим варенням чи сиропом - і ось він, смачний десерт без випікання.

Якщо такий десерт прийдеться вам і домашнім до душі, то надалі можна вмикати свою фантазію й експериментувати: додавати до манної каші корицю чи інші спеції, змінювати варення чи додавати до нього трохи рому, коньяку чи лікеру (для дорослих, звісно), розливати в інші форми або спробувати запікати такий десерт у духовці хвилин 15-30.


7 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page