top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Квасолянка з кроликом

Оновлено: 10 жовт. 2023 р.

Кролик з квасолею - безпрограшне поєднання! Чи варені, чи запечені - це чудова парочка.

Колись супів і борщів варили незрівнянно більше, аніж зараз. Нашими бабусями й мамами вважалось, що день без першої страви - то щось надзвичайне мало трапитись!

І супи були різноманітні, які нині вже майже забулись: з рисом, з перловкою, з гречкою, з кльоцками, з манкою, та й узагалі з усіма видами круп і макаронних виробів. Якщо чесно, то всі ці супи схожі між собою, бо основні складові майже однакові: картопля, морква, цибуля. Змінний компонент - лише крупа чи вироби з тіста. Готувались такі супи швидко.

Квасолянка ж готувалась довго. Т.т. якщо захотілось квасолянки, то вийде її приготувати лише на наступний день, бо ж спочатку треба було замочити на ніч суху квасолю, приварити, злити воду і потім довго її варити.

Проте в наш час все стало значно легше: захотілось квасолянки сьогодні - сьогодні й приготуємо! Просто купуємо в магазині готову консервовану квасолю (чи то дрібненької, чи крупнішої - вони трохи різняться за смаком, але то вже хто чому віддає перевагу) і решта приготування вже не так і довго.

В селі моєї бабусі квасолянку зазвичай варили виключно з кроликом. І то більше - обов'язково з шийкою кролика. Чомусь вважалось, що саме отаке поєднання є най-найсмачнішим. І справді, на відміну від досить потужних сполучень квасолі з реберцями у поширених рецептах квасолевих супів, такий суп з кроликом був ніжним і делікатним, проте давав відчуття насичення, а не важкість.

Отож, шийку, хвостик і лапку кролика миємо, заливаємо холодною водою і ставимо варитись. Знімаємо пінку, що утвориться коли м'ясо закипить (хоча з кролика такої піни буває не багато) і залишаємо кипіти на слабкому вогні хвилин на 40-60.

Далі додаємо порізану картоплю, моркву соломкою, цибулю -кубиками, консервовану квасолю, можна з рідиною і варимо хвилин 20. Ще шматочок вершкового масла і чайна ложечка "вегети" чи іншої приправи, мелений чорний перець - і за 10 хвилин суп майже готовий. Але якщо маєте запас часу, то варто лишити умлівати його на слабкому вогні ще на якийсь час - для квасолянки це буде лиш на користь.

В тарілках посипаємо зеленню кропу - і насолоджуємось!

13 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page