top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Млинці

Оновлено: 6 лист. 2023 р.

В родині моїх батьків ми Масляну не святкували. Мабуть, традиції цієї не було. Бо Різдво й Паску попри совкову заборону, таки таємно справляли: і кутю варили, нехай і з рису, і крашанки фарбували, і паску пекли. А от варенично-млинцевого вшанування в дитинстві не пригадую.

Та попри це і бабуся, й мама легко й невимушено пекли млинці і млинчики просто так, без усякого свята, за першою нашою з сестрою забажанкою. Хоча млинцями ми їх ніколи не називали: були налисники і млинці. Тому ніякої плутанини не було: налисники - то млинці на всю сковорідку, з начинкою, порізані на порції; а млинчики - то на кисляці й соді, пухкі і невеличкі.

І рецепта млинців не було: все робилось "на око": яйця збити, посолити, посолодити, борошна й молока додати і випікати. А не було молока - то й водою можна замінити. На смак налисників, до речі, це мало впливало.

В дитинстві такі млинці завжди були з начинкою: сирною, м'ясною, варенням чи свіжими ягодами. Сестра в дитинстві обожнювала налисники з полуницею: бабуся пекла налисники, а сестра загортала в них полуницю й наминала.

Коли ми з Сашком почали святкувати Масляну і млинців доводилось випікати багато, з'явився інтерес до якогось урізномантінення. Я пробувала й дріжджові млинці, й манні, й гречані, і пшоняні. Кожні по-різному цікаві.

Та якогось ранку на Масляну на порозі з'явилась наша сусідка Ірочка, з тарілкою своїх млинців. Тоненькі й ажурні, як мережеві серветочки! Відтоді я перейняла від Іри рецепт її млинців і готую їх кожної Масляної. Рецепт ніби не складний і завжди все вдається. Проте все ж на будній день, коли захочеться поснідати налисниками, то готую традиційні, домашні, не заварні.

Отож, для "сусідських", заварних, млинців нам знадобиться:

3 яйця

1 столова ложка цукру

1 і 1/4 склянки окропу

2 склянки холодного молока

борошно

Яйця й цукор змішати. Залити окропом і швиденько змішувати міксером. Відразу ж влити холодне молоко, розмішати.

Відлити 1,5 склянки суміші і розводити в ній борошно (6-8 столових ложок) до консистенції густої сметани. Затим змішати з рештою рідини.

За моїм досвідом з двох порцій (т.т. на 6 яєць) вийде десь 32-35 млинці, випікання займе трохи більше години.

Випікання млинців на Масляну все ж таки потребує деякого попереднього досвіду. Бо велику кількість млинців (на себе, на гостей, для друзів) доводиться випікати на кількох сковорідках одночасно. І треба слідкувати аби не проґавити коли перевертати, коли вже знімати, коли нові заливати. Але копичка готових млинців, що росте з кожним новим знятим зі сковорідки млинцем буде достойною винагородою за такі зусилля!

Ну, а начинки для налисників можуть бути найрізноманітніші: сир солодкий, сир солоний з кропом, гриби смажені, м'ясо, ікра рибна, ікра овочева, варення і взагалі що душа забажає.

60 переглядів

Останні пости

Дивитися всі

Галушки

bottom of page