top of page
  • Фото автораПодружні подорожі

Квас яблучний

Оновлено: 29 лист. 2023 р.

Натуральний освіжаючий напій, що чудово втамовує спрагу. Саме те, що потрібно в літню спеку.


Незабутній смачний напій, рецепт якого ми майже інтуїтивно відкрили для себе методом проб і помилок. Правильно зроблений яблучний квас виходить легким, ароматним, в міру солодким і чудово втамовує спрагу.


Чомусь вважається, що квас готується, вистоюється довго, що в домашніх умовах це обов'язково якісь баняки, зав'язані марлею, зі зграями дрозофіл над ними. Принаймні, такі дитячі спогади у нас залишились: моя прабабуся влітку робила смачний буряковий квас, рецепт якого вже, мабуть, не згадає ніхто в родині, а в Сашковій родині інколи робили хлібний квас.

З яблучним квасом все виявилось зовсім інакше: він настоюється лише пів дня, але результат виправдає усі ваші очікування. Дві півторалітрові пет-пляшки з домашній квасом в холодильнику забезпечують сім'ю з двох осіб прохолодним газованим напоєм все літо!

А все почалось зі збродженого березового соку з родзинками, який навесні робить продавчиня овочів на Печерському базарі. Такий напій чудово втамовує спрагу, але сезон його дуже короткий. Тоді-то ми й зрозуміли, що березовий сік можна замінити підсолодженою водою, аби лиш був субстрат для бродіння дріжджів. Періодично додавали трішки родзинок і сухих яблук.

Такий квас має чистий приємний смак, без зайвих присмаків. Анітрохи не солодкий, оскільки увесь цукор зброджується дріжджами, які завжди присутні в родзинках.

Співвідношення інгредієнтів - на свій смак. На 1,5 літра води беремо приблизно 4-5 чайних ложечок цукру, жменю родзинок, трішки сухофруктів.

Можна використовувати яблучний сік, як заміна воді з цукром. Все заливаємо-вкладаємо у півторалітрову пет-пляшку, закручуємо кришечку, годин 5-6 даємо постояти при кімнатній температурі. У цей час квас бродитиме, на його поверхні з'являться бульбашки.

Потім ще кілька годин у холодильнику і квас готовий.

Щойно випили з однієї пляшки - знову доливаємо воду, цукор, сік, даємо настоятись при кімнатній температурі - і в холодильник. Тим часом починаємо розпивати другу пляшку.

Щоправда, існує одна небезпека у поводженні з цим домашнім напоєм: він настільки газований, що при відкриванні кришечки він не просто переливається, а майже вистрелює! Але це так нагадує холодну шампаню, що тільки додає усім радості!


13 переглядів

Останні пости

Дивитися всі

Чай

bottom of page