top of page

8 березня 2023

День розпочався чудовою звісткою від Кирила: його брат-близнюк тепер служить майже поруч, 6 км! Хто хто, а я цю радість братів розумію, бо з сестричкою теж дуже близькі.

Про підрозділ Кирила "ОЧІ" вже знято й написано стільки! І французькі кореспонденти у них були, й американські, й іспанські. Звісно, з дозволу командування. Хлопців там всього троє, мобільно пересуваються з одного укриття в інше, запускають дрони, оглядають позиції кацапів, і надсилають координати російських цілей своїм артилерійським бригадам.

Підрозділ аеророзвідки ОЧІ діє з підпілля, під прикриттям від артилерійського вогню.Мають невеликі бази на Бахмутському фронті, за 1,5 кілометра від російських позицій.

«У москалів також є аеророзвідка, але хоча у нас є куди вдосконалюватися, ми ефективніші.Це наша земля, серце нас теж веде.А це іноді втричі вартує», – впевнений сержант Ярослав. У січні у нього в Словаччині народилася третя донька. Він її ще не бачив і не пригортав.

Хлопці починають свою роботу зі сходом сонця і закінчують із заходом сонця. Через низькі температури в Україні батареї дронів працюють менше, а місії коротшають.

З огляду на брак військових безпілотників, яких досить мало, українська армія використовує комерційні безпілотники, за допомогою яких вона отримує якісну розгортку, що дозволяє мати високу точність артилерійського вогню.

"Ми вчора приїхали в той "бункер" в одному з сіл біля Бахмуту, почали працювати і бачимо над нами на деревах лежить тонкий дріт від керованої протитанкової ракети... Потім приходить мапа з лінією розмежування по краю села 400 метрів від нас і повідомлення що це село штурмують, дорога прострілюється з ПТУРа (від одної з ракет якого дріт висів) і танк прямою наводкою починає розбирати село. Через дорогу від нас почав світитися непрошитий дрон і почалася така веселуха якої ще не бачили за чотири місяці - з сьомої ранку до другої години дня просиділи в підвалі бо працювала арта, і танки і міномети. Більшість будинків просто стерли ніби якоюсь 3-д стирачкою. Пообіді , поки танк поїхав перезаряджатися ми швиденько зібралися і втікли. Сьогодні освоювали нову техніку для нічних польотів бо орки лізуть по ночах і треба за ними приглядати щоб не балувалися" - Кирило пише мені вже пізно вночі чи раненько зранку, а то й серед ночі. Бо увесь світловий день вони працюють.

Тепер я кожного ранку виглядаю за вікно: як погода сонячна - отож, хлопці запускають свої безпілотники, як сніг, дощ - вони не літають, а орки, на жаль, саме в таку негоду штурмують.





Останні пости

Дивитися всі

5 березня

Пішов третій рік повномасштабної війни. Й одинадцятий - від початку вторгнення... Їхали через Українку: майже всі рекламні щити містечка - з портретами полеглих хлопців з Українки. І серед них - наш Д

25 лютого

За останні тижні ми з нашим волонтерським сусідсько-товариським фондом: - забезпечили харчування другій групі бійців 95 ОДШБ, які приїжджали з передової сюди на навчання й опанування нової техніки. -

22 лютого 2024

"Поки все є, та й зима вже кінчається" - це Петя на моє випитування чи прислати їм окопні свічки, термохімічні грілки, чи може пиріжечків домашніх, чи вареннячка. Петя вже тижнів два як виписався з го

bottom of page