top of page

24 листопада

Вчорашня масована атака, вже й перестали лічити яка вона за номером, заскочила нас, як і належиться, несподівано. Ледь-ледь налагодились стабілізаційні стабільні вимиканння електрики після попередньої атаки, ми вже кілька днів живемо з двома графіками відключень: на роботі і вдома, благо це різні групи відключень. Звечора сідаєш за порівняння: коли нема електрики вдома - йдемо на роботу, коли вимикають на роботі - пересуваємось додому. На четвер, 24 листопада, графік найнезручніший, тому напередодні запланували поїхати закупити продукти батькам.

Що ті кляті виродки святкували своїм бомбардуванням 23 листопада: чи визнання їхньої варварської країни терористичною, а чи 9 місяців їхнього "взяття Києва за 3 днів" - то вже в їхній "загадачнай русскай душе" хай люцифер розбирається. Наші славні воїни збили 51-ну з 70 ракет. Бачите, вже виродки менше випустили, аніж попередніх разів, отож таки не так багато лишилось у них запасу, економлять! Але ті 19, що влучили, вбили ще частину критичних об'єктів енергосистеми країни. Влучили в Трипільська ТЕС, поруч з Видубицькою ТЕЦ - ті об'єкти, завдяки яким Київ зміг відновити енергопостачання після минулої атаки.

Вода в Києві, в усьому місті, зникла одразу після атаки. Світло в різних регіонах країни вимикалось по-різному, але до вечора повідомляють про повне вимикання у Львові, Хмельницькому, Тернополі, Рівному, Харкові, Дніпрі... Київ без світла на 70%. На Печерську електрика лишається найдовше, але під ранок четверга і у нас вимикається.

Ми ж тим часом їдемо в супермаркет за продуктами. Є квартали міста, де світло ще (чи вже) є, інші квартали - без електрики. Маленькі магазинчики часто вже на генераторах, великі- або працюють, або ні. Новус не світиться, зате Ашан через дорогу - працює. Ажіотажу нема, люди скуповуються без поспіху. І лиш на касах зауважуємо, 8о термінали не працюють. Що ж, передбачувано, адже електрики нема і в банках теж. А ми ж набрали і для батьків, і для себе. Отож скільки нашкребли в гаманцях - стільки й купили товару, швидко розділивши продукти на справді необхідні і такі, без яких можна й обійтися (ром, соломка, сири). Отакі переваги розрахунку готівкою. Дуже, дуже корисна така періодична струска для мізків!

Повертались від батьків - по місту вже запрацювали світлофори, трафік як у звичайний робочий день. Магазини якісь працюють, якісь ні, в залежності від вимикання світла. Навіть якщо без електрики - продавці на місці, чекають, бо знають, що кілька годин і чарівники-комунальники все налагодити. Ми всі, хто тут лишився, віримо в ЗСУ і комунальників. Тепер це два фронти боротьби. Тримаємось!

Енергетики й комунальники по всій країні тим часом працюють без відпочинку відучора. Роблять все можливе і неможливе аби запустити енергосистеми. Але... Станом на середину дня 50% країни і 70% Києва залишається без електрики. І якщо у нашому випадку, старої забудови, це справді всього лиш без електрики, то в новій, висотний забудові, де живе сестра з дітьми, друзі, відсутність електрики тягне за собою відсутність води (підкачуючі насоси), тепла (теж підкачуючі насоси), плити (всі плити у висотних будинках - електричні), зв'язку (висока щільність абонентів і мережі миттєво "лягають" без wifi). За більш ніж місяць відключень мешканці висоток вже більш-менш пристосувались: сестра обзавелась термосами для перших страв і для гарячої води, маленькою газовою плитою. І на 16-тий, і на 24-тий поверхи бігають замість фітнес-залів.

Але сьогоднішнє вимикання - найдовше за останні тижні. Світла нема у кого 21 новину, у кого 30 годин.

Якимось дивом додзвонилась до сестри: ще є трохи гарячої води в термосі, є розчинне картопляне пюре з НЗ-шної валізи. Тримаються.

Найскладніше - відсутність будь-якої інформації: "Що у місті? що в країні?" Я ледве встигаю переказати, що саме зараз поступово під'єднують енергоблоки АЕС і тоді буде більше електрики, як зв'язок зникає. Далі - лише смс-ками продовжуємо.

У мене є й інтернет, і Сашко поруч, і можна поговорити з них, але й мені година за годиною темряви (за вікном нічого світиться, місто темне) стає все важче вірити в те, що це не повний блекаут, що вдасться запустити енергосистеми. А як сестрі? А самотнім людям?

Але треба триматись!

Чай при свічці і - в ліжко, намагатись заснути, хоч сон не йде, бо в голову лізуть підступні думки, що це ж ще не зима, за вікном - плюс 2, а не січневі морози, що з кожною атакою їм вдається виводити з ладу все нові й нові об'єкти енергоструктури країни що ще одна-дві такі масовані атаки і система ляже. А може вона вже лягла і її вже ось зараз не можуть запустити. Що це вже зараз і є блекаут. Що це змусить Президента йти на переговори....

00:47 - з'явилось світло!!!!!!! Підключити всі гаджети, ввімкнути телевізор: Боже, всі канали працюють!!!! Отож електрика не лише у нас, вона є й в інших районах Києва, в інших містах!!!!!

Слава нашим енергетикам!!!!



Останні пости

Дивитися всі

5 березня

Пішов третій рік повномасштабної війни. Й одинадцятий - від початку вторгнення... Їхали через Українку: майже всі рекламні щити містечка - з портретами полеглих хлопців з Українки. І серед них - наш Д

25 лютого

За останні тижні ми з нашим волонтерським сусідсько-товариським фондом: - забезпечили харчування другій групі бійців 95 ОДШБ, які приїжджали з передової сюди на навчання й опанування нової техніки. -

22 лютого 2024

"Поки все є, та й зима вже кінчається" - це Петя на моє випитування чи прислати їм окопні свічки, термохімічні грілки, чи може пиріжечків домашніх, чи вареннячка. Петя вже тижнів два як виписався з го

bottom of page